Mail info@woonveste.nl of bel (0416) 37 87 80
Ga naar de inhoud
Huurverlaging
Huurt u een huurwoning van Woonveste en heeft u een te laag inkomen voor uw huur? Misschien kunt u een huurverlaging krijgen. In dit bericht leest u wanneer u hiervoor in aanmerking komt. En hoe u een huurverlaging bij ons aanvraagt.

Als u in aanmerking komt voor huurverlaging, dan wordt uw kale huurprijs verlaagd naar € 577,91 per maand.

U vraagt een huurverlaging aan via het Aanvraagformulier eenmalige huurverlaging 2024.  

  • U woont in een sociale huurwoning;
  • Uw huurovereenkomst is ingegaan vóór 2 maart 2023;
  • U heeft in 2023 geen huurverlaging naar € 575,03 voor lage inkomens gehad en uw kale huur (zonder bijkomende kosten zoals servicekosten) is in 2024 hoger dan € 577,91 per maand;
  • U woont alleen en uw bruto inkomen is maximaal € 24.840 per jaar (of € 26.430 als u AOW krijgt;
  • U woont met twee of meer personen en uw bruto inkomen is maximaal € 32.370 per jaar (of € 35.150 als u AOW krijgt). Hebt u inwonende kinderen met een eigen inkomen? Als ze 27 jaar of ouder zijn, dan telt hun inkomen mee.

Bekijk deze schema’s om te zien of u in aanmerking komt voor huurverlaging.

U kunt de inkomensverklaringen zelf downloaden door met uw DigiD in te loggen op Mijn Belastingdienst.nl. U kunt de inkomensverklaring ook aanvragen door te bellen naar de Belastingtelefoon via telefoonnummer (0800) 0543.

Als u in aanmerking komt voor een huurverlaging, dan gaat deze in op de eerste dag van de tweede maand na ons voorstel. Er zit altijd één volle maand tussen. Bijvoorbeeld: we doen een voorstel in de maand juli, dan gaat de huurverlaging per 1 september in. De huurverlaging gaat niet in met terugwerkende kracht. 

Nee, de huurverlaging gaat niet met terugwerkende kracht in.

Het kan zijn dat door de huurverlaging uw huurtoeslag lager wordt. Geef uw nieuwe huurprijs daarom door aan de Belastingdienst. Geef ook uw inkomen door als deze is veranderd. Zo voorkomt u dat u later toeslag moet terugbetalen. Woonveste geeft uw nieuwe huurprijs ook door aan de Belastingdienst.

Nee, bezwaar maken tegen dit percentage heeft geen zin. Een huurverhoging van 5,3% is namelijk niet meer dan is toegestaan.

U hoort van ons binnen drie weken na uw aanvraag voor huurverlaging of u in aanmerking komt voor huurverlaging. Komt u er samen met ons niet uit? Of heeft u na drie weken nog geen reactie? Dan kunt u de Huurcommissie inschakelen. Dit kan uiterlijk tot negen weken nadat u ons om huurverlaging hebt gevraagd. De Huurcommissie onderzoekt of uw huur omlaag kan.