Mail info@woonveste.nl of bel (0416) 37 87 80
Ga naar de inhoud
Huuraanpassing
Ieder jaar passen wij de huur aan. Hieronder leest u wat er met ingang van 1 juli 2024 gebeurt met de huurprijs van sociale huurwoningen, vrije sectorwoningen en garages. Vóór 1 mei 2024 ontvangt u een bericht over de huuraanpassing.

Sociale huurwoningen
De meeste huurders van Woonveste in een zelfstandige sociale huurwoning krijgen per 1 juli een huurverhoging van 5,3%.

Hierop geldt een aantal uitzonderingen:

 • Huurbevriezing
  Wanneer u een woning huurt met een energielabel E, F of G, dan blijft uw huur gelijk. Deze woningen zijn niet energiezuinig en krijgen daarom geen huurverhoging.

 • Inkomensafhankelijke huurverhoging
  Iemand die veel verdient, kan iets meer betalen. Sommige huurders krijgen daarom een inkomensafhankelijke huurverhoging. Om te bepalen wie hiervoor in aanmerking komt, hebben wij bij de Belastingdienst inkomensgegevens opgevraagd. De Belastingdienst informeert ons of het inkomen valt in de categorie middeninkomen of hoog inkomen, maar geeft geen andere gegevens zoals de grootte van het huishouden.
  Woonveste berekent alleen aan de huurders in de categorie ‘hoog inkomen’ een inkomensafhankelijke huurverhoging. Zo kunnen we de huurverhoging voor huishoudens met een lager inkomen beperken.

 • Huurverlaging
  Is de huurprijs van uw woning hoger dan €577,91 én heeft u een ‘laag’ inkomen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging. Klik hier voor meer informatie.

Vrije sectorwoningen
Geliberaliseerde woningen of vrije sector woningen zijn woningen waarvan de huurprijs bij aanvang huurcontract boven de toenmalige huurtoeslaggrens lag. De huurprijs van vrije sectorwoningen wordt per 1 juli 2024 met 5,3% verhoogd. 

Garages
De huurprijs van garages wordt per 1 juli 2024 met 5,3% verhoogd.

Waarom is huurverhoging nodig?
Met de huuropbrengsten betalen wij onder andere het onderhoud van woningen, belastingen en ons personeel. Ook gebruiken we de huuropbrengsten om bestaande woningen duurzamer te maken en om nieuwe woningen te bouwen voor de grote groep woningzoekenden. De jaarlijkse huurverhoging is dit jaar iets meer dan voorgaande jaren. Dat komt doordat wij te maken hebben met toenemende kosten zoals stijgende bouwkosten, onderhoudskosten, energiekosten en rentes. We hebben de huuropbrengsten nodig voor het onderhouden, verduurzamen en bouwen van woningen. 

Lees hier wanneer en hoe u bezwaar kunt maken tegen de jaarlijkse huurverhoging.

De huuraanpassing gaat in op 1 juli 2024.

U ontvangt vóór 1 mei 2024 bericht van Woonveste over de huuraanpassing.

Woonveste geeft het nieuwe huurbedrag door aan de Belastingdienst. Wij adviseren u wel het nieuwe huurbedrag te controleren bij de Belastingdienst via Mijn toeslagen

Ontvangt u al huurtoeslag, dan blijft u ook huurtoeslag ontvangen als uw huur hoger wordt dan € 879,66.

Dat ligt eraan hoe u de huur betaalt. 

 • U hebt ons gemachtigd. U betaalt met AcceptEmail of automatische incasso. --> U hoeft niets te doen. Vanaf juli 2024 schrijven wij het nieuwe huurbedrag van uw rekening af.
 • U hebt uw bank gemachtigd. --> Geef het nieuwe huurbedrag door aan de bank.
 • U maakt zelf de huur aan ons over. --> Pas het huurbedrag zelf aan.
 • U betaalt op een andere manier, bijvoorbeeld via de kredietbank of sociale dienst van uw gemeente. --> Geef het nieuwe huurbedrag door aan de organisatie die namens u de huur betaalt.

 

Deel uw financiële zorgen met ons en neem contact op via (0416) 37 87 80 of info@woonveste.nl.