Mail info@woonveste.nl of bel (0416) 37 87 80
Ga naar de inhoud
Huuraanpassing
Ieder jaar passen wij de huur aan. Hier leest u over de huurprijs van sociale huurwoningen, vrije sectorwoningen en garages vanaf 1 juli 2024. Vóór 1 mei 2024 ontvingen huurders een bericht over de huuraanpassing.

Sociale huurwoningen
De meeste huurders van Woonveste in een zelfstandige sociale huurwoning kregen per 1 juli een huurverhoging van 5,3%.

Hierop geldt een aantal uitzonderingen:

  • Huurbevriezing
    Wanneer u een woning huurt met een energielabel E, F of G, dan bleef uw huur gelijk. Deze woningen zijn niet energiezuinig en kregen daarom geen huurverhoging.

  • Inkomensafhankelijke huurverhoging
    Iemand die veel verdient, kan iets meer betalen. Sommige huurders kregen daarom een inkomensafhankelijke huurverhoging. Om te bepalen wie hiervoor in aanmerking komt, hebben wij bij de Belastingdienst inkomensgegevens opgevraagd. De Belastingdienst informeert ons of het inkomen valt in de categorie middeninkomen of hoog inkomen, maar geeft geen andere gegevens zoals de grootte van het huishouden.
    Woonveste berekende alleen aan de huurders in de categorie ‘hoog inkomen’ een inkomensafhankelijke huurverhoging. Zo konden we de huurverhoging voor huishoudens met een lager inkomen beperken.

  • Huurverlaging
    Is de huurprijs van uw woning hoger dan €577,91 én heeft u een ‘laag’ inkomen, dan komt u mogelijk in aanmerking voor een eenmalige huurverlaging. Klik hier voor meer informatie.

Vrije sectorwoningen
Geliberaliseerde woningen of vrije sector woningen zijn woningen waarvan de huurprijs bij aanvang huurcontract boven de toenmalige huurtoeslaggrens lag. De huurprijs van vrije sectorwoningen is per 1 juli 2024 met 5,3% verhoogd. 

Garages
De huurprijs van garages wordt per 1 juli 2024 met 5,3% verhoogd.

Waarom is huurverhoging nodig?
Met de huuropbrengsten betalen wij onder andere het onderhoud van woningen, belastingen en ons personeel. Ook gebruiken we de huuropbrengsten om bestaande woningen duurzamer te maken en om nieuwe woningen te bouwen voor de grote groep woningzoekenden. De jaarlijkse huurverhoging was dit jaar iets meer dan voorgaande jaren. Dat komt doordat wij te maken hebben met toenemende kosten zoals stijgende bouwkosten, onderhoudskosten, energiekosten en rentes. 

Lees hier wanneer en hoe u bezwaar kunt maken tegen de jaarlijkse huurverhoging.

De huuraanpassing gaat elk jaar in op 1 juli.

U ontvangt vóór 1 mei bericht van Woonveste over de huuraanpassing.

Nee, wij geven de huurverhoging door aan de Belastingdienst. De Belastingdienst past vervolgens uw huurtoeslag aan na de definitieve berekening. We raden u aan om te controleren of dit goed is verwerkt door de Belastingdienst via Mijn toeslagen.

Ontvangt u al huurtoeslag, dan blijft u ook huurtoeslag ontvangen als uw huur hoger wordt dan € 879,66.

Dat ligt eraan hoe u de huur betaalt. 

  • U betaalt via automatische incasso. > U hoeft niets te doen. Vanaf juli schrijven wij het nieuwe huurbedrag van uw rekening af.
  • U hebt uw bank gemachtigd. > Geef het nieuwe huurbedrag door aan de bank.
  • U maakt zelf de huur aan ons over. > Pas het huurbedrag zelf aan.
  • U betaalt op een andere manier, bijvoorbeeld via de kredietbank of sociale dienst van uw gemeente. > Geef het nieuwe huurbedrag door aan de organisatie die namens u de huur betaalt.

 

Deel uw financiële zorgen met ons en neem contact op via (0416) 37 87 80 of info@woonveste.nl.